نقش کانون خانواده در سلامت جامعه اسلامی
علی ملکوتینیا
مقدمه
مسئله خانه و خانواده، از منظر آموزههای دینی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از جمله مسائل اصلی زندگی اجتماعی است که امروزه با ظهور آسيبهاي نوپديد، از جمله آسيبهاي ناشي از رشد فناوری و اطلاعات (اينترنت، تلفن همراه، ماهواره و شبکههای اجتماعی)، اهمیت بیشتری یافته و مورد توجّه جدّی اندیشمندان و کارشناسان خانواده و علوم اجتماعی قرار گرفته است.
به اعتقاد رهبر معظّم انقلاب اسلامی(حفظه الله)، در میان مسائل فرهنگی از همه مهمتر، فوریتر و لازم الاهتمامتر، مسئله اهمیت و اعتبار خانه و خانواده است که باید بیشتر از گذشته درباره آن تأمّل و تدبّر کرد[1] و آن را از جمله مسائل درجه یک کشور به شمار آورد؛[2] زیرا بدون هیچ تردیدی، نهاد خانواده، یک نیاز اجتماعی و اصلیترین رُکن جامعه و زمینهساز خوشبختی یا سیهروزی انسانها و امتهاست؛ چون میان تحولات کانون خانواده و سلامت یا بیماری جامعه، ارتباط طرفینی وجود دارد و در نتیجه، سلامت اخلاقی جامعه به ایجاد خانوادههای سالم، مستحکم، مؤمن و انقلابی وابسته است.
با توجه به این مسئله، در این مجال به ابعاد تأثیرگذاری خانواده در سلامت اخلاقی جامعه میپردازیم.
مفهوم سلامت خانواده
درباره مفهوم «سلامت خانواده»، رویکردها و اظهارنظرهای گوناگونی وجود دارد؛ لیکن از منظر روانشناسان و جامعهشناسان، خانواده سالم و موفق، خانوادهای است که از ویژگیهای زیر برخوردار است: حاکمیت ارزشهای اخلاقی - اسلامی، وجود مدیریت و انسجام، صمیمیت و همدلی، تأمین نیازهای روحی و جسمی اعضا، حفظ استقلال فردی و رضایتمندی اعضای خانواده.[3]
علاوه بر آن، به نظر میرسد: از منظر قرآن کریم، یکی از شاخصهای مهم سلامت یا بیماری خانواده، «سلامتِ مبنا و مسیر آن» است. خانوادهای که بر مبنای اصول انسانی و اخلاقی تشکیل شده باشد، و در جهت دستیابی به فضایل و کمالات اخلاقی قدم بردارد، کانونی سالم و مرکزی برای تولید ایمان و دینداری خواهد بود. قرآن میفرماید: ]أَفَمَنْ أَسَّسَ بُنْيانَهُ عَلى تَقْوى مِنَ اللَّهِ وَ رِضْوانٍ خَيْرٌ أَمْ مَنْ أَسَّسَ بُنْيانَهُ عَلى شَفا جُرُفٍ هارٍ فَانْهارَ بِهِ في نارِ جَهَنَّمَ وَ اللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمين[[4]؛ «پس آيا كسى كه اساس (آیین زندگی) خود را بر پايه تقواى الهى و رضاى او نهاده بهتر است يا آن كس كه بنيان (زندگی) خود را بر لب پرتگاهى سست و در شرف سقوط نهاده و آن بنا او را در آتش جهنم سرنگون سازد؟! و خدا گروه ستمكاران را (پس از اتمام حجّت) راهنمايى نمىكند.»
____________________________________________________
پی نوشت ها:
[1]. بیانات امام خامنهای(حفظه الله) در دیدار جمعی از بانوان فرهیخته حوزوی و دانشگاهی، 21/2/1392.
[2]. بیانات رهبری(حفظه الله) در سومین نشست اندیشههای راهبردی با موضوع زن و خانواده، 14/10/1390.
[3]. سلامت خانواده و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن، فصلنامه علوم اجتماعی (دانشگاه علامه طباطبایی)، زمستان 1391ش، ش 59.
[4]. توبه/ 109.
منبع : ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان، شماره 203.
تاریخ ارسال مطلب : چهارشنبه ٧ تير ١٣٩٦ / شماره خبر : ٣٩٢٤٣٥ / تعداد بازدید : 753/
/